Polis döms för misshandel

1:09 min

Villkorlig dom för misshandel. Det blir följden för den poliskvinna som upprepade gånger slog en berusad man med batong på Brunnsgatan i Stockholm. Hon åtalades misstänkt för misshandel alternativt tjänstefel.

Varning för våldsamt innehåll i videoklippet!

I ett pressmeddelande skriver Stockholms tingsrätt att man gör bedömningen att polisen "inte befann sig i en situation som innebar trängande fara eller överhängande hot eftersom det inte fanns något som tydde på att mannen skulle attackera henne".

Hon hade därför inte rätt att använda det våld som hon gjorde.

Inte heller befann sig polisen i en nödvärnssituation som gav henne rätt att bruka våld.

"Genom att låta hunden gå till angrepp och bita mannen och därefter utdela slag med sin batong har polismannen gjort sig skyldig till misshandel", skriver rätten.

Rätten skriver att de tar hänsyn till att polisen varit ensam, att hon hade ett långt arbetspass bakom sig, att hon var trött och "säkert under stark press". Hon visste också att den blodige mannen som slog på hennes bil var misstänkt för misshandel av två personer.

Men hennes yrke och hennes tioåriga erfarenhet som polis spelar också in när rätten väljer att döma henne för misshandel av normalgraden.

Polisförbundet vill vänta med att kommentera till dess att domen vunnit laga kraft.

– Vi har som princip att inte kommentera pågående ärenden, säger Fredrik Westin, förbundets ombudsman i rättsfrågor till TT.

Eftersom kvinnan riskerar att förlora sitt arbete i och med domen ha rätten valt påföljden villkorlig dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista