Malaysiskt par åtalas för misshandel av sina barn

Ett malaysiskt par, bosatta i Spånga i Stockholm, åtalades idag för grov fridskränkning och misshandel av sina barn.

Paret arbetar i Sverige för den malaysiska staten och häktningen har kritiserats hårt i parets hemland. Paret har dock inte diplomatisk immunitet.

"Jag bedömer att barnens uppgifter som de har lämnat i videoförhör hos polisen är trovärdiga. Tillsammans med övrig stödbevisning, som vittnen och föremål som tagits i beslag i bostaden, finns bra stöd för åtalet", säger kammaråklagare Anna Arnell vid Västerorts åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Brotten ska ha skett i familjens bostad i Spånga under perioden 15 september 2010 till 17 december 2013.

De fyra barnen, 7, 11, 12 respektive 14 år gamla, hämtades hem av representanter för den malaysiska regeringen en tid efter det att föräldrarna häktades den 20 december förra året.

Anna Arnell, kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare, tycker att hon har bra stöd för sitt åtal.

– Alla fyra barnen har lämnat trovärdiga uppgifter vid polisförhören som spelats in. Dessutom har vi hört ett stort antal vittnen och vi har också gjort en del beslag. Men jag vill inte gå händelserna i förväg, nu får domstolen avgöra.

Straffskalan för grov fridskränkning, som åtalet gäller, är mellan nio månaders och sex års fängelse.

– Min bedömning är att jag kommer att yrka på en frihetsberövande påföljd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista