Stureplansmorden 1994 med Tommy Zethraeus infälld. Foto: Per-Olof Sännås/TT

Stureplansmördaren får tidsbestämt straff

"Han kan vara fri om två-tre år"
4:32 min

Tommy Zethraeus, som 1994 sköt ihjäl fyra personer på Stureplan i Stockholm, får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 33 år.

Två gånger tidigare har han ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, och två gånger tidigare har han fått avslag på sin ansökan. I juni i fjol ansökte han så på nytt om att få ett tidsbestämt straff. I sin ansökan skrev han bland annat att han var "djupt ångerfull och skamsen".

Örebro tingsrätt skriver om dagens beslut att "den samlade brottlighetens straffvärde inte hindrar att omvandling sker till fängelse 33 år".

Det betyder att Zethraeus kan komma att friges 2016, enligt praxis om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafflängden, eftersom han nu har suttit 19 år i fängelse.

Vid prövningen har tingsrätten särskilt beaktat några kriterier, däribland den tid Zethraeus har avtjänat, om det finns risk att han återfaller i allvarlig brottslighet och om han har medverkat till att främja sin anpassning till samhället.

Zethraeus sköt ihjäl fyra personer på en nattklubb på Stureplan i centrala Stockholm i december 1994, efter att hans vänner nekats inträde. Efter att slagsmål hade uppstått hotade Zethraeus vakterna med att han skulle återkomma. Något han också gjorde - med en AG 3:a - som han sköt med rakt in i entrén. Tre kvinnliga gäster och en manlig dörrvakt dödades och 20 personer skadades av glassplitter och kulor.

Efter en dramatisk polisjakt kunde Tommy Zethraeus och hans vän gripas några dagar efter morden vid en vägspärr vid Drottningholms slott. Zethraeus dömdes av Svea hovrätt till livstids fängelse för alla fyra morden och för ett antal mordförsök, och han har under större delen av sin fängelsetid varit placerad på säkerhetsavdelning. Högsta domstolen valde att inte ompröva hans dom.

Tommy Zethraeus var dömd för brott även innan morden ägde rum, och han har under sin tid i fängelset också dömts för flera brott, bland annat för grovt narkotikabrott och stämpling till grovt rån.

I sin ansökan från i somras om att få straffet tidsbestämt skriver Zethraeus att brottet inte var planerat och att det inte var ett led i systematisk brottslighet. Han skriver också att han fått "en fast punkt i livet" eftersom han sedan tio år tillbaka är gift och har fyra barn, rapporterar TT.

Dagens beslut från tingsrätten kan överklagas till Göta hovrätt senast den 4 mars.

Stureplansmorden

Natten till söndagen den 4 december 1994 hamnade Tommy Zethraeus och hans vänner i gräl med dörrvakterna på restaurang Sturecompagniet på Stureplan i Stockholm. De åkte hem men återkom senare med en norsk automatkarbin av typen AG-3.

Fyra människor dödades. Över 20 skadades. Tommy Zethraeus höll i vapnet.

I tre och ett halvt dygn befann sig Tommy Zethraeus på flykt och jagades av polisen i hela Sverige. Efter ett tips kunde polisen gripa Tommy Zethraeus vid en vägspärr intill Drottningholms slott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".