Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Intern kritik mot polisinsatsen i Husby

1:38 min

Polisens insats i Husby förra maj - då en man sköts till döds av en polis i sin lägenhet - får nu intern kritik från flera olika poliser. I SVT:s Uppdrag granskning menar flera poliser att det förekommer motstridiga uppgifter om vad som egentligen hände.

En av dem som är kritiska är Patrik Zanders, gruppchef för spaningsroteln, Västerort.

– Hur fan kunde det gå så snett. Hur kan det va möjligt att fyra stycken välutbildade, välutrustade unga vältränade killar, hamnar i en konflikt med en äldre man och det slutar såhär, säger han.

Det var den 13e maj förra året som en 69 årig man sköts ihjäl av en polis i Husby i nordvästra Stockholm. Dödsskjutningen blev startskottet för flera dagars upplopp både i Husby och i andra Stockholmsförorter.

Polisen har uppgett att man tolkade mannen - som senare sköts - som hotfull eftersom han uppträtt med kniv på sin balkong. Polisen uppfattade även att hans fru, som då fanns med honom i lägenheten, kunde vara utsatt för fara. Såhär förklarar polisens presstalesman Varg Gyllander händelseförloppet:

– Lång erfarenhet hos polisen är att den farligaste situationen för en kvinna, det är just i sitt hem med en utåtagerande beväpnad man. Polisen hade, tycker insatsledaren,  inte något val annat än att gå in i lägenheten, säger han.

Polisinsatsen i Husby har fått kritik tidigare och just nu pågår en utredning i ärendet. I kvällens uppdrag granskning träder fler poliser fram och kritiserar insatsen. Poliser som var på plats vittnar bland annat om att mannen inte uppträdde hotfullt mot sin fru.

I programmet väcks det även frågor om polisen gjorde tillräckliga försök att avväpna mannen innan det dödande skottet avlossades.

Paul Hansson var piketpolisens förhandlare under insatsen i Husby. I kvällens Uppdrag granskning ifrågasätter han om polisen överhuvudtaget hade behövt bryta sig in i lägenheten.

– När man i det här läget väljer att gå in för att söka av lägenheten, så tar man ju på ett sätt ett beslut om en konfrontation. Om jag hade fått stå där igen så hade jag kanske jag hade velat säga: "vänta lite", säger Paul Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista