Klasskamraterna på Rinkebyskolan som startade kampanjen på sociala medier för att stoppa utvisningen av 16-åriga Kainat från Pakistan. Från vänster, Hodan Mohamed, Sumaya Artan, Amal Ali, Ikran Fouad, Irma Fazlic. Foto: Sara Cosar/ Sveriges Radio

Klasskamraterna kämpar för att utvisningen av Kainat stoppas

3:29 min

16-åriga Kainat Ali och hennes mamma hotas av utvisning till Pakistan. Där riskerar hon att bli könsstympad och bortgift. Kainats klasskompisar på Rinkebyskolan använder nu sociala medier för att försöka stoppa utvisningen.

I klass 9F på Rinkebyskolan i Stockholm startade eleverna hashtagen och gruppen #LåtKainatStanna. På bara några dagar har deras namninsamling fått över 3 000 underskrifter och i morgon ordnas en manifestation för att uppmärksamma Kainats utvisning.

– Hon har ingen framtid där, ingen framtid alls, säger Hodan Mohamed, som är en av eleverna som startade gruppen på facebook.

Eleverna hoppas på att man genom uppmärksamheten, ska kunna stoppa utvisningen.

Om Kainat återvänder till Pakistan ska hennes släkt ha sagt att hon ska könsstympas och giftas bort.

Det är fler än klasskompisarna som har engagerat sig i Kainats fall. Lärarna på Rinkebyskolan stödjer eleverna och flera artister och kända personer har spridit "hashtagen".

Kainat är rädd att bli bortgift om hon åker tillbaka till Pakistan, hon är ledsen över beslutet och hoppas att hon och hennes mamma ska få stanna.

– Jag hoppas att jag får stanna här.

Sveriges Radio har pratat Migrationsverket men de kan inte uttala sig om enskilda fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista