Klasskamraterna på Rinkebyskolan som startade kampanjen på sociala medier för att stoppa utvisningen av 16-åriga Kainat från Pakistan. Från vänster, Hodan Mohamed, Sumaya Artan, Amal Ali, Ikran Fouad, Irma Fazlic. Foto: Sara Cosar/ Sveriges Radio

Migrationsverket stoppar utvisning - fallet prövas igen

1:10 min

Den uppmärksammade utvisningen av 16-åriga Kainat, som menar att hon hotas av könsstympning och tvångsgifte om hon skickas tillbaka till Pakistan, har stoppats tillfälligt av Migrationsverket.

Kainats klasskamrat på Rinkebyskolan, Somja Arrtan, är lättad.

– Jag är jätteglad för hennes skull men vi ska fortsätta hjälpa henne.

Har ni pratat med Kainat?

– Ja, hon var glad men hon sa att hon behöver vår hjälp lite till, säger Somja Arrtan.

Fallet med 16-åriga Kainat och hennes mamma som hotas av utvisning till Pakistan har fått mycket uppmärksamhet i olika medier inte minst tack vare ett stort engagemang bland lärare och klasskamarater på Rinkebyskolan.

Migrationsverket ska nu pröva fallet igen och säger att nya uppgifter har tillkommit.

Advokat Elisabeth Massi Fritz är ombud för Kainat och hennes mamma.

– De befinner sig i en mycket utsatt situation. Om Kainats utvisningsbeslut verkställs så kommer hon att utsättas för tvångsgifte.

– Vi har också under dagen fått bekräftat från Kainat och hennes mamma att de har blivit hotade till livet av familjens överhuvud i Pakistan, säger Elisabeth Massi Fritz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista