1 av 2
"Spelet" neknominate har spridit sig till skolorna och på en av Viktor Rydberg gymnasierna har elever druckit öl på skoltid. Foto: Sara Cosar
2 av 2
För några dagar sedan skickade Lisa Dahlberg ut information för att stoppa spelet neknominate som gjort att elever vid en av Viktor Rydberg gymnasierna druckit öl i skolan.

Elever hade ölsvepartävling i skolan

Rektor: Vi ser allvarligt på det här
1:26 min

Elever på en av Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm har blivit utmanade att svepa öl, och gjorde det i skolan. leken som cirkulerar på sociala medier går ut på att utamana vänner att inom 24 timmar svepa ett glas öl på en offentlig plats.

För ett par dagar sedan gick Viktor Rydbergs gymnasium ut med information till elever och föräldrar om vad som inträffat på en av de tre gymnasieskolorna.

Leken där folk utmanas att svepa ett glas öl, eller annan alkohol, sprids på nätet och ofta bland unga personer.

Lisa Dahlberg är rektor på Viktor Rydberg Jarlaplan. Enligt henne arbetar de nu för att vända "utmaningarna" till någonting positivt.

- Det är klart att vi ser allvarligt på det här och jobbar vidare med det. Vi har kontaktat föräldrarna och vi utgår från våra policydokument.

Skolan har bland annat visat filmer där utmaningen i stället handlar om att göra en god gärning.

Emelie Omnell går tredje året på Viktor Rydberg Jarlaplan. Hon har själv blivit utmanad men valde att inte genomföra den.

- Jag tycker personligen att det är det töntigaste jag varit med om, säger hon.

Hon tror att det handlar om grupptryck.

- Det skolan kan göra är att upplysa eleverna om att ni behöver inte göra det här och var självständiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".