Joaquin Phoenix i Her. Foto: Sony Pictures.

Joaquin Phoenix blir kär i sin dator i filmen Her

Skruvad framtidskärlek
3:46 min

Björn Jansson recenserar fyra av veckans filmpremiärer. Framtidsvisionen Her, krigsfilmen Lone Survivor, gaythrillern Främling vid vatten och rock´n´rollvampyrerna i Only Lovers Left Alive. 

Joaquin Phoenix, är en skådespelare som gör roller som balanserar på gränsen, och ibland går över den. Han gjorde en fejkdokumentär där han gav upp sin skådespelarkarriär, drog sig undan och började med hiphop. Och han spelade psykiskt instabil som sökte sig till en sekt i The Master, förra året. Och nu spelar han en försiktig man som sitter hemma och spelar dataspel, och blir förälskad i en kvinna som bara finns i datorernas värld, en datorkvinna med hög intelligens. Han pratar med henne och åtrår henne. Och allt i filmen Her är lite långsamt, som om de gick på ångestdämpande piller. Ändå målat i klara färger och stilrent. Det här är en historia om kärlek i den virutella världen.

Her är fascinerande, kanske lite långsam, men jag ger den en svag fyra i betyg.

Främling vid vatten är en thriller som utspelar sig vid en sjö där homosexuella män solbadar nakna och raggar på varann. Och i skogen runt om har dom sen sex. Huvudpersonen Franck blir en sen eftermiddag vittne till ett mord, men berättar inte för polisen vad han sett. Och han återvänder nästa dag till stranden.

Främling vid vatten är mycket sex och en spännande thriller. Jag ger den en trea i betyg.

Lone Survivor är en krigsskildring som bygger på verkligheten. En grupp amerikanska militärer i Afghanistan letar efter terrorist-misstänkta och har fått ett stort napp i en liten avlägsen by. Nu ska dom ta sig dit och tillfångata eller avrätta toppterroristen. Men på vägen blir dom uptäckta.

Lone Survivor är spännande till en början, och har man varit i dom här trakterna så känns landskapet i magen. Men tyvärr blir det efter en tag för mycket en dålig cowboy-film, och mitt betyg dalar till en tvåa. Många scener känns för overkliga för att vara sanna.

Only Lovers Left Alive heter Jim Jarmush nya film, och han var en gång i tiden min favoritregissör. Med filmer som Stranger than Paradise och Down by law på 80-talet. Och kvar finns det coola, en del rock´n´roll-namedropping och filmiskt suggestiva miljöer.

Only lovers left alive är en vampyrberättelse, om två älskande. När filmen börjar så lever hon i Tanger i Marocko och han i Detroit, men dom förenas lyssnar på musik och går ut på nattjakt efter blod, blod som dom skaffar utan dödande... till den dag det blir svårt att få rätt på rent blod. Ja, det är egentligen inte mycket till handling i filmen. Det är snyggt och Tilda Swinton som vampyr kan man titta länge på. Men betyget stannar på en svag, svag trea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".