Stockholmaren drog i gång en omfattande koppleriverksamhet med kvinnor från hela Sverige. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT.

Falsk fotograf döms för våldtäkter

Den 50-årige mannen lockade kvinnor i prostitution genom att på modellsajter uppge att han var fotograf. Idag döms han till åtta års fängelse.

Mannen från Stockholm döms för en grov våldtäkt. Han döms för två fall av grovt koppleri och ett fall av koppleri.

Utredningen visar klart och tydligt att syftet med den så kallade fotoverksamheten har varit att få sex och förmedla sexuella tjänster till andra, anser domstolen.

Mannen har, under olika alias, tagit kontakt med kvinnor på modellsidor. Han har sedan fått dem att åka till Stockholm för att fotas. Där har han "testat" kvinnor genom att ha dominanssex med dem, enligt tingsrätten. Han har sedan förmedlat dem vidare till andra män.

Flera kvinnor har utsatts för "sexuellt kränkande och förnedrande handlingar", enligt domstolen.

Eftersom många av kvinnorna inte har haft klara minnesbilder av allt som hänt har den tekniska bevisningen, från datorer och telefoner, varit viktig.

Mannen dömdes för våldtäkt och utnyttjande av barn för sexuell posering 2008. Han frigavs villkorligt 2010.

"Modellfotografen"

Mannen kontaktade kvinnorna på sajter, skapade mejlkonton, bestämde priserna, la ut annonser och förmedlade kontakt med sexköpare.

Han hade tio mobiltelefoner på sig när han greps, och använde 50 olika alias.

Bland annat utgav han sig för att vara kvinnor som arbetat för honom. Dessa påhittade alias har fungerat som "referenspersoner", för att locka in fler.

Brotten ska ha begåtts från 2002 och framåt.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista