Arkivfoto: TT

Sophiahemmet startar barnmorskeutbildning

0:51 min

Den nya utbildningen startar till hösten. På sikt ska man kunna bidra med omkring 60 barnmorskor per år.

– Vi vill bidra till försörjningen av barnmorskor, men det är också så att det här området, kvinnor och barns hälsa är ett av våra prioriterade forsknings och utbildningsområden, säger Jan Åke Lindgren som är rektor för Sophiahemmet högskola.

Det har länge varit brist på barnmorskor i Stockholms län, och i februari och mars väntas situationen bli ännu värre. Det har P4 Radio Stockholm tidigare kunnat berätta.

Anledningen är att nya BB Sophia i Stockholm har anställt barnmorskor som tidigare jobbade på andra förlossningskliniker i länet. Idag blir ett sextiotal barnmorskor i länet färdiga med sina utbildningar och på sikt hoppas Sophiahemmet utbilda lika många till per år. Men trots satsningen kommer det inte räcka säger Jan Åke Lindgren.

– Jag tror att det behövs andra åtgärder också, det är inte bara antalet barnmorskor som är problemet utan antalet förlossningsplatser är också ett problem, säger Jan Åke Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista