Den tillståndsgivna manifestationen i söndags attackerades av ett 30-tal nazister. Arkivfoto: Hampus Andersson / TT.

Första åtalen efter attacken mot Kärrtorpsmanifestation

1:26 min

Idag kom de första sju åtalen efter attackerna mot en demonstration i Kärrtorp i Stockholm i december. Det handlar bland annat om våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och vapenbrott.

Av stämningsansökan framgår att två personer ses som anstiftare av angreppet då de skickat meddelande till de övriga med uppmaning om att samlas. Två ses om anförare, då de instruerat övriga angripare.

Flera åtalade har kastat flaskor, stenar och knallskott samt varit beväpnade med påkar och sköldar.

En av männen åtalas för hets mot folkgrupp, efter att ha skrikit "Adolf Hitler" och gjort en så kallad Hitlerhälsning. Han uttalade sig även nedsättande om judar.

En man som deltog i upploppet är fortsatt häktad för försök till dråp och åtalsbeslut i det här ärendet väntas först vid senare tillfälle.

Enligt Ulf Sundström, utredare vid Söderortspolisen, kommer det att bli flera rättegångar framöver och åtal kommer att väckas mot totalt ett 30-tal personer som anhölls efter demonstrationen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista