Huset ägs av ryska handelskammaren. Foto: Leif R Jansson/ TT.

Omstridd rysk fastighet såld på auktion

1:26 min

Efter många turer såldes idag Ryska Handelskammarens hus på Lidingö på exekutiv auktion för 20,5 miljoner kronor. Ryssland som högljutt hävdat att huset skyddas av diplomatisk immunitet, har redan bestämt sig för att överklaga försäljningen.

Den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer har stora fordringar på ryska staten och svenska Högsta domstolen har givit Kronofogden rätt att sälja byggnaden.

Ryssland mullrar om diplomatisk status, och "negativa följder" för de mellanstatliga relationerna om byggnaden säljs.

Vid förra auktionen, 2012, var fastigheten värderad till 62 miljoner kronor. Auktionen gav ett enda bud, på 1 miljon kronor - från Sedelmayer. Men Kronofogden vägrade att sälja så lågt.

Auktionen i dag började klockan 09.00 och budgivarna samlades på Kronofogdens lokaler i Sundbyberg.

Nu har värderingen sänks till 10,5 miljoner kronor. Men villkoren kring auktionen var intrikata. Kronofogden fick inte sälja om det är sannolikt att det kan gå att få ut en högre köpeskilling än det högsta budet.

Dessutom har Sedelmayer, som har fordringar på cirka 40 miljoner kronor på Ryssland, stort inflytande över auktionen.

– Han har en vetorätt och kan tacka nej till bud som inte täcker hans fordran, säger kronofogden Peter Stigefelt till TT.

En timme efter att akutionen drog igång kom beskedet; fastigheten säljs för 20,5 miljoner kronor.

Två män turades om att bjuda över varandra med en halv eller en hel miljon i taget. När budgivningen är uppe i 20,5 miljoner kronor är det över.

Sedelmayer godkänner budet. Ryska federationen motsätter sig att budet godtas, men Kronofogden godkänner det.

Klockan 9.55 meddelade Peter Stigefelt att handpenningen var överförd och att köpet därmed gått igenom.

Den nöjde köparen Billy Uney ser fastigheten som ett sätt att tjäna pengar på hyresintäkter.

Med tanke på omständigheterna, hur vågar du köpa?

– Jag tror på det här, säger han.

Även Sedelmayer är nöjd. Det faktum att köpet gick igenom kallar han "en sensationell nyhet". Svenskt rättsväsende har vunnit mot ryska federationen, anser han. Även priset är till belåtenhet.

– Vi kunde inte ha fått mer, säger Sedelmayer.

Men egentligen borde köpet ha gått igenom redan vid det förra auktionstillfället då Sedelmayer var den ende som bjöd. Problemet var att han blandade ihop euros och kronor och felaktigt lade skambudet på en miljon kronor.

– Det skulle ha varit en miljon euro, men jag kunde ju inte bjuda över mig själv, säger Sedelmayer som dock inte sörjer att någon annan nu köpt fastigheten.

På eftermiddagen sa talesmannen för Rysslands fastighetsverk till nyhetsbyrån Interfax att man kommer överklaga resultatet av auktionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista