Saron Haile och Sara Jansson ska söka sommarjobb, Saron skulle vilja jobba på dagis och Sara vill jobba med djur i sommar. Foto: Sara Cosar/Sveriges radio

Stora skillnader när kommunerna ordnar sommarjobb

1:26 min

Om du är du ung i Stockholms län och vill ha jobb i sommar kan det skilja sig mycket vad du erbjuds beroende på var i länet du bor. I Nynäshamn är du garanterad ett sommarjobb, men i Stockholms stad får ungefär varannan sökande ett arbete.

Varje år ordnar Stockholms läns kommuner ett antal sommarjobb. Men det skiljer sig beroende på var i länet du bor.

Om du går i nionde klass eller på gymnasiet i Nynäshamns kommun är du garanterad ett jobb i sommar. Alla som söker kommunens sommarjobb får ett.

Sommarjobbsamordnare i Nynäshams kommun är Jankeh Jallow Marong, hon berättar att det brukar sluta på ungefär 800 jobb varje sommar. Hon tror att de har lyckats skapa så många jobb på grund av att företagarna i kommunen är så pass positiva till satsningen.

– De är jättepositiva här i Nynäshamn och vill ta emot sommarjobbare, säger hon. 

Men i flera andra kommuner i länet ser det annorlunda ut. I Lidingö kommun ordnar man med 36 jobb. I både Sollentuna och Värmdö kommun arbetar man med medfinansiering. Där får ungdomarna själva söka jobb och lyckas de få ett så betalar kommunen sedan halva lönen.

Stockholms stad ordnar i år 5 500 sommarjobb till ungomar under 18 år. Men det är ungefär dubbelt så många som söker jobben.

Ulla Hamilton (M) är borgarråd i Stockholm, hon menar att de satsar på att jobben ska vara meningsfulla istället för många.

– Vi tycker att det är viktigt att fokusera på kvalitet, uppenbarligen väljer Nynäsamn att fokusera på kvantitet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista