Brand på serviceboendet Vintertullen. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/ Sveriges Radio

Flera skadade efter brand i servicehus på Södermalm

4:17 min

Sex personer har förts till  sjukhus efter en brand i en lägenhet i servicehuset Vintertullen på Södermalm i Stockholm.

Branden startade i en lägenhet på andra våningen och automatlarmet gick klockan 00:39, natten mot onsdagen. Efter ungefär en timme var branden släckt.

Lägenheten där branden startade blev helt utbränd. Branden spred sig inte vidare men den orsakade kraftig rök som spreds till flera våningsplan.

Byggnaden evakuerades och enligt Jenny Svedholm vid polisens länskommunikationscentral är tre våningsplan obeboeliga på grund av rökskador.

– Vi har evakuerat ungefär 15 lägenheter, mest för att de boende inte ska vara kvar i röken, säger Helena Gille, verksamhetschef på Vintertullen.

Hur är det med dem som bor här?

– Många är chockade, de är frusna. Det blir man när man blir väckt mitt i natten av en sådan här händelse.

Vad som orsakat eldsvådan är oklart men en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet har inletts.

Enligt Helena Gille ska de boende och deras anhöriga få det stöd de behöver.

– Vi kommer samordna det här med stadsdelens hjälp, vi har tagit in extra personal nu under morgonen, vi kommer kontakta kyrkan och vi kommer ha ett informationsmöte under eftermiddagen där närstående och boende får information om vad som hände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista