Barnen langar framförallt cannabis. Arkivfoto: TT.

Barn säljer knark i Vårberg

"Ett sätt att slippa straffas"
0:26 min

Barn och ungdomar langar droger i Vårberg i södra Stockholm. Under hösten har Söderortspolisen upptäckt ett nätverk av 30 till 40 unga som utnyttjas av kriminella till att sälja droger.

– De äldre kriminella har ju förstått att man kan använda de unga så att man själv inte åker dit. De är så unga att de ändå inte straffas, säger Johnny Petersson som är chef för lokalpolisen i Skärholmen.

Enligt polisen i söderort finns det ett välorganiserat drognätverk i centrumet. Hot och belöningar, som godis, mindre summor pengar eller narkotika, har använts för att få de yngre att ställa upp och langa droger. Det handlar framförallt om Cannabis, men även Amfetamin och Kokain.

– En del ser upp till de här kriminella och en del är jätterädda för dem. Oavsett vilket det är blir man i en del fall hotade, man kanske får leverera en påse cannabis några gånger, sedan när du inte vill vara med längre blir du hotad med stryk eller att du ska anmälas till polisen, säger Jonny Petersson.

Patrick Widell, chef för ungdomsroteln vid Citypolisen i Stockholm, har många års erfarenhet av att utreda brott som begås av ungdomar. Han har inte tidigare hört talas om att så små barn används för brott.

– Det är väldigt ovanligt, dels att det handlar om vuxna som får barn att begå brott, dels är det ovanligt i sig att så unga personer begår brott, säger han till TT.

Under våren kommer polisen att göra en insats i området för att få stopp på handeln, bland annat sätts 25 civila spanare in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".