Arkivfoto: Janerik Henriksson/TT.

Blödande kvinna ringde fem gånger till SOS alarm

1:27 min

En kvinna som blödde kraftigt efter ett missfall fick ringa 112 fem gånger innan en ambulans kom eftersom larmoperatören inte fick tag i en sjuksköterska. Efter händelsen har SOS alarm infört nya rutiner.

Det var 2012 som kvinnan ringde 112. Några dagar tidigare hade hon fått missfall, och hon hade kraftiga magsmärtor och det forsade blod.

Hon lämnade telefonen till en kvinna i närheten som var utbildad barnmorska, som sa att de behöver en ambulans.

Operatören försökte få tag i en sjuksköterska som skulle avgöra allvaret i situationen, men lyckades inte, och prioriterade fallet som akut men inte livshotande. En ambulans beställdes.

En halvtimme senare ringer barnmorskan igen. Hon fick svaret från en andra operatör att ingen ambulans hade skickats.

Några minuter senare ringde barnmorskan en gång till. Den här tredje operatören försökte igen få tag i en sjuksköterska, men misslyckades också och prioriterade då fallet som akut och livshotande.

Kvinnan som var barnmorska fick ringa 112 två gånger till och fråga efter ambulansen. Då var den blödande kvinnan på väg att bli medvetslös.

I slutet av det femte samtalet kom ambulansen.

Händelsen Lex Maria anmäldes.

– Man fick vänta onödigt vänta på att en SOS-sjuksköterska skulle bli ledig för att göra den här bedömningen. SOS-sköterskorna behövs, absolut, men inte för samtliga fall, säger Anders Klarström pressansvarig på SOS alarm.

Händelsen är grunden till att SOS alarm nu ändrar rutinerna och ger operatörer på larmcentralen större inflytande. Operatören behöver inte längre få en sjuksköterskas godkännande för att skicka en ambulans till den som larmar.

– Ur allmänhetens syn så ska det gå snabbare nu än tidigare, säger Anders Klarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista