Den kraftiga röken spred sig i byggnaden. Foto: Jessica Gow / TT.

Oklart om ett sprinklersystem hade påverkat branden

1:48 min

Efter nattens brand vid servicehuset vintertullen på Södermalm i Stockholm har sju boende fått flytta till andra servicehus. Två personer dog i branden och och fyra personer fick föras till på sjukhus med lindriga rökskador.

Under branden fick femton lägenheter evakueras.

Oehört tragiskt säger Claes Lagergren som är chef för äldreomsorgen på Södermalm:

– Vi ska noggrant förlja upp det som hänt, det ska inte behöva hända, säger Claes Lagergren.

Enligt räddningstjänsten tog det tre timmar att släcka branden på äldreboendet vintertullen på södermalm i Stockholm där två personer dog och flera personer fick föras till sjukhus.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden.

Det fanns inget sprinklersystem i loklaerna och enligt räddningstjänsten är sprinkler ett mycket bra system för att förhindra bränder och minimera skadorna vid bränder.

Men Fredik Wikström vid storstockholms brandförsvar kan inte säga hur ett sprinklersystem hade påverkar nattens brand som krävde två människors liv.

– Det går inte att svara på det nu, säger Fredik Wikström.

Patrik Emanuelsson är VD för fastighetsbolaget Micasa som äger fastigheter där flera äldreboenden i Stockholm bland andra Vintertullen som brann inatt ligger.

Han kommenterar avsaknaden av sprinkler så här:

– Det är här ju normal standard för det som byggt på den tiden. Nu för tiden bygger vi in sprinklers, säger Patrik Emanuelsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista