1 av 3
Gunnel Färm. Foto: Ulf Bungerfeldt/P4 Radio Stockholm
2 av 3
Spricka i husfasad. Foto: Ulf Bungerfeldt/P4 Radio Stockholm
3 av 3
Sprängningar vid bygget av Citybanan. Foto: Ulf Bungerfeldt/P4 Radio Stockholm

Nätverk kräver skadestånd efter Citybanans sprängningar

1:35 min

Många fastigheter på Södermalm och i Vasastan har skadats av sprängningarna för Citybanans tunnlar. Det handar bland annat om sättningar i husgrunder och fasader som spruckit.

Nu har de drabbade bostadsrättsföreningarna bildat ett nätverk för att få till ett samlat krav på skadestånd 

-Det kan bli aktuellt att driva saken i domstol säger nätverkets kontaktperson Gunnel Färm. Vi har sprickbildningar med stora sprickor inuti lägenheterna och utanpå fastigheterna. Folk har fått allergier och astma. Om vi kommer och begär skadestånd då kan det vara bra att vi är flera.

Trafikverket har fram till idag fått in 1 200 anmälningar om skador i samband med sprängningarna i samband med Citybanan. Det handlar till exempel om sprickor i husväggar, sättningar, fallande puts och murbruk.

Enligt den policy som finns så ersätts de drabbade om det är sprängningsarbetena som är orsak. Men om det finns andra förklaringar så blir det ingen ersättning. Det hänger alltså på om det kan slås fast att skadorna beror på vibrationer från sprängningarna eller på något annat, kanske rent av redan fanns.

Trafikverket har nu när spräningarna i princip har avslutats startat arbetet med att efterbesikta alla anmälda husskador.

Nätverket för de drabbades husen har å sin sida tagit hjälp av en advokatbyrå för att undersöka möjligheterna till att få ersättning. Vi vill vända på alla stenar säger nätverkets kontaktperson Gunnel Färm, som själv bor i ett hus som blivit skadat:

- Vi undersöker alltså tillsammans med jurister möjligheten att föra grupptalan eller att man har något pilotfall som man driver som ett särskilt mål till att börja med.

Och det yttersta målet för er, vad är det?

- Ja, det är ju att få kompensation för det lidande som vi utsatts för under byggtiden, säger Gunnel Färm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista