Arkitekten Ylva Larsson bor på Rödabergsgatan. Foto Ulf Bungerfeldt, SR Radio Stockholm

Boende: Husskador efter tunnelsprängningar mörkas

1:31 min

Boende i Vasastan är upprörda över hur Trafikverket hanterar anmälningar om skador till följd av sprängningarna för Citybanan.

I fyra år har sprängningarna för Citybanan genom centrala Stockholm pågått, många hus har skadats och Trafikverket har fullt upp med efterkontroller.

Arbetet med efterbesiktningar pågår, samtidigt som över 1 200 anmälningar om skador på fastigheter ska behandlas.

Men flera boende i de hus som drabbats av sprängningarna upplever att Trafikverket försöker påverka dem att ta tillbaka sina skadeanmälningar.

Arkitekten Ylva Larsson bor på Rödabergsgatan i ett hus som skakades av en mycket kraftig explosion strax före jul.

– Det hördes direkt att det inte gick bra, säger hon. Jag är i byggbranschen själv och ljudet när det smällde förde tankarna till att något i huset gick sönder. Det lät nästan som ett träd om knäcktes.

– Jag anmälde händelsen till Trafikverket och dagen efter ringde en man därifrån för att följa upp min anmälan.

I samtalet fick Ylva Larsson snabbt känslan av att myndigheten ville tona ner hennes upplevelse och ta tillbaka anmälan.

– Jag uppfattade det som om han försökte manipulera mej, så jag tyckte det här blev ett väldigt jobbigt samtal. Är det här satt i system är det ju förfärligt, säger arkitekten Ylva Larsson.

Trafikverkets fastighetschef Anders Johansson säger till P4 Radio Stockholm att händelsen hade kunnat hanterats bättre.

– Så här ska det inte gå till, säger han och försäkrar att Trafikverket och Citybanan inte har någon anledning att försöka tona ner eller släta över de skador som sprängningsarbetena kan ha medfört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista