Från filmen American Hustle. Foto: Noble Entertainment.

Premiär för Oscarsfavoriten American Hustle

Björn Jansson: Smart biounderhållning
5:18 min

American Hustle är en av årets stora Oscarsfavoriter, nominerad i tio klasser. Enligt P4 Radio Stockholms filmrecensent är det här är välgjord underhållning med spänning, sköna miljöer och humor.

American Hustle handlar om en fifflare, till en början en småfifflare, som spelas av Christian Bale. Han får en kompanjon i den smarta Sydney, spelad av Amy Adams.

Efter ett tag dyker den karriärsugne CIA-agenten Richie upp. Och han tvingar dem att lura en politiker i en mut-fälla.

American Hustle är smart bio-underhållning, man vet inte riktigt hur det ska sluta när fifflarkarusellen drar igång, och det är kul skådepelarinsatser. Jag ger en stark fyra till American Hustle.

En annan premiär den här veckan är Tillbaka till Bromma med Peter Magnusson i tre huvudroller. Peter Magnusson spelar alla tre huvudrollerna i Tillbaka till Bromma, som kallas dramakomedi.

Det handlar om en tre killar som gick ut gymnasiet samtidigt och som vi nu möter 20 år senare - det är glidaren som hängt i Alperna de senaste åren och nu träffat en betydligt yngre tjej och kommer hem för att bilda familj, bankmannen som tror han ska bli utnämnd till storchef men får ett bryskt besked och så nörden som aldrig vågar ta det där steget och berätta för bästa tjejkompisen att han älskar henne. 

Alla de här tre är närmast karikatyrer. Ibland är det träffande, men lite för ofta undrar jag varför man valde just den där peruken och då faller alla tankar om drama för min del.

Det här är en komedi, för de som vill ha något i stil med Peter Magnussons tidigare. Jag ger en tvåa, på gränsen till trea i betyg. Det är kul ibland, så för många kanske det är en lagom popcornsfilm.

Winter's tale heter ett drama som utspelar sig under hundra år. Colin Farrell spelar i filmens början en ung mästertjuv. Han är ett hittebarn och måste klara sig själv. Han jagas av den undre världens kung i det tidiga 1900-talets New York och han gör ett sista inbrott innan han ska fly staden. Och då träffar han den lungsjuka, vackra Beverly.

Winter's tale är drama, romantik, fantasy och det skulle kunnat vara riktigt bra. Men det är slarvigt och med alldeles för många ingredienser. Här finns cancersjuka barn och vita hästar som får vingar. Här finns ett snövitplagiat och här finns Russel Crowe som skurk i kubb.

Det blir för mycket och jag undrar om regissören själv visste vad han ville göra för film. En tvåa blir betyget från min sida.

Sådan far, sådan son är ett japanskt drama. Om två familjer med varsin sex-årig son. En dag så upptäcker man att barnen förväxlades vid födseln, och pojkarna har under sex år växt upp med andra föräldrar än sina biologiska. Sjukhuset ursäktar sig men säger att det är bäst om man byter söner, så att de får komma till sina biologiska föräldrar. Ett svårt beslut för föräldrarna.

Jag ska inte berätta om valen, men framför allt fäderna är olika. Den ene är en karriärist som ser till att sonen drillas med piano och gott uppförande. Den andre är mer en som tar dagen som den kommer.

Det är spännande att följa de två familjerna, att se deras möten och få gissa sig till vad dom ska välja. Jag ger en fyra i betyg till Sådan far, sådan son.

Betongnatt är en finsk film, om en ung kille som ser upp till sin storebror som snart ska avtjäna ett fängelsestraff. Under tiden hänger han mest hemma och vill ha öl serverat. Den ensamstående mamman tar också gärna en öl i den sjaviga lägenheten.

Det här är en svart-vit vackert fotad film, det finns spännande scener men också ett borrande i en svärta, som emellanåt känns som man har sett förut i liknande filmer.

Mitt betyg blir en trea, inte så stark men ändå, främst för fotot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".