Fängelse för Samis förre vd

Andreas Lindahl kommenterar domen
3:01 min

Hans Lindström, upphovsrättsorganisationen Samis tidigare vd, döms för trolöshet mot huvudman och försvårande av skattekontroll till fängelse i 1,5 år. Dessutom ska han betala skadestånd till Sami på 24,5 miljoner kronor.

Men det är inte en enhällig dom, en av nämndemännen reserverar sig mot domen och menar att åtalet ska ogillas. Han menar att det är uteslutet att Hans Lindström kan ha gjort det åklagaren hävdar utan att styrelsen känt till det och att Lindström bara följt den bristfälliga beslutskultur som var gällande på Sami. Han skriver också att styrelsen till och med uppmanat Lindström att vara mer kortfattad i sin information om budgetar med mera.

På Sami drog man en lättnadens suck idag, säger styreleordföranden Jan Granvik.

- Vi är faktiskt väldigt lättade att den här långa tråkiga historien nu kommit till vägs ände, säger han.

Lindström fick sparken 2006 och åtalades efter sju års polisutredning för att ha överträtt sina befogenheter och genomfört riskfyllda affärer som äventyrat hela organisationens ekonomi. Skada eller risk för skada motsvarande 47 miljoner kronor enligt åklagare Kent Madstedt på ekobrottsmyndigheten.

Sami (Sveriges artisters och musikers intresseorganisation) har huvudsakligen till uppgift att samla in och dela ut upphovsrättspengar för medverkan på skivinspelningar.

Rättegången som pågått under hela hösten i Stockholms tingsrätt har framförallt handlat om scenhuset Storan i Göteborg. Vem som kände till vad kring det 40 år långa hyreskontraktet med Göteborgs kommuns fastighetsbolag HIGAB. Ett konflikt som ledde till att Storan under lång period stod igenbommad längs med Avenyn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".