Foto: Janerik Henriksson/TT.

Landstinget kräver att SOS Alarm bemannar med sjuksköterskor

Landstinget är mycket kritiska till att SOS Alarm bryter mot avtalet och låter operatörerna själva prioritera vårdärenden. De kräver nu att SOS Alarm bemannar med sjuksköterskor.

Imorse berättade vi om att larmcentralen infört nya rutiner sedan en kvinna höll på att förblöda då man inte lyckats skicka ut en ambulans i tid. Väntetiden berodde på att operatören inte fick tag på en sjuksköterska som skulle godkänna transporten. 

Händelsen Lex Maria anmäldes och IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har nu beslutat att operatörerna ska få större inflytande.

Det här upprör landstinget som nu kräver att SOS Alarm bemannar med sjuksköterskor.

Gustav Ohlén, enhetschef vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningens ambulansenhet säger att invånarna i Stockholms län ska få ett tryggt första omhändertagande när de ringer SOS Alarm.

De senaste fem åren har SOS Alarm tvingats att betala vite till landstinget för att de inte har bemannat med rätt kompetens och att svarstiderna har varit för långa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".