Barnmorskeuppror sprider sig till mödravården

1:46 min

Protesterna bland barnmorskor inom förlossningsvården, som resulterat i bland annat Barnmorskeupproret, sprider sig nu också till mödravården.

Under namnet "Nu är det nog - MVC" har åtta barnmorskor inom mödravården i Stockholm startat ett uppror med krav på bättre betalt och rimligare arbetsbörda.

En dem är barnmorskan Anna Akselsson som anser att kraven inte på något sätt är orimliga.

– Vi känner att man drar ner på resurser överallt där barnmorskor arbetar. Det blir allt tyngre även inom mödravården. Det är många som skriver in sig som är överviktiga, och de kan också vara deprimerade. Vi behöver helt enkelt lägga mer resurser på kvinnorna som skriver in sig på mödravården, säger Anna Akselsson, som tidigare jobbade  inom förlossning.

Hon har varit med i Barnmorskeupproret i ett år men bytte arbete i augusti från förlossningen till en mödravårdscentral och upptäckte då att det även inom mödravården  finns betydande brister. Arbetsmiljön och arbetsbelastningen är många gånger oerhört tung, men det arbete som utförs här belönas sällan - om ens nånsin, säger Anna Akselsson till P4 Radio Stockholm.

– Vi måste få mer betalt för det arbete vi gör säger hon.

Tillsammans med  de övriga sju barnmorskorna i den nybildade strategigruppen Nu är det nog-MVC har hon dessutom reagerat mot landstingets ersättningssystem - något ingen i gruppen har mycket till övers för.

– Det behövs mer pengar per besök. Alla mödravårdsmottagningar är mycket pressade. Vi får bara betalt för en halvtimme per besök - även om det till exempel är ett komplicerat besök med tolk, säger Anna Akselsson till P4 Radio Stockholm.

Vad är det yttersta målet med ert uppror?

– Ja, mer resurser. Vi måste få mer betalt för det vi gör, säger barnmorskan Anna Akselsson.

Ulf Bungerfeldt

Ulf Bungerfeldt. Foto: Ola Gäverth, Sveriges Radio.

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista