Foto: Fredrik Persson/TT.

Oro i Södertälje när Scanias framtid ska avgöras

Boel Godner: Det finns alltid en oro när det handlar om Scania.
1:13 min

Volkswagen, som redan äger en majoritet i Scania i Södertälje, vill köpa också resterande delar av Scania. Det skapar oro i Södertälje för att lokalt inflytande och jobb skulle kunna försvinna.

Socialdemokraten Boel Godner är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, så här säger hon om oron för att lokalt inflytande och jobb skulle kunna försvinna från Södertälje:

– Varje gång det handlar om Scania finns det en oro, företaget är väldigt viktigt för kommunen, säger Boel Godner.

Volkswagen meddelade i fredags att man vill köpa de resterande delarna av lastbilsföretaget i Södertälje.

Leif Östling, som tidigare var VD för Scania och nu är styrelsemedlem, sa då att det här inte kommer att påverka dom svenska jobben.

P4 Radio Stockholm har varit i kontakt med Michael Gustafsson som är vice ordförande för fackklubben på Scania, och han säger att man vill tro på ledningens ord men att man vill ha skriftliga garantier för att jobben inte kommer att flytta utomlands.

Martin Sköld, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, tror att det här är en bra affär för staden. 

– Södertälje kan gynnas av att vara den del av Volksvagengruppen, där dom kan bidra med sin specialkunskap, säger Martin Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".