Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på mottagning för män som våldtagits

"En osynliggjord problematik som vi måste synliggöra"
1:29 min
På Södersjukhuset finns en mottagning för våldtagna kvinnor. Vänsterpartiet vill se en mottagning också för män. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting menar att det behövs en mottagning i länet dit män som utsatts för sexuella övergrepp kan vända sig. Antalet män som anmäler att de blivit våldtagna har ökat under flera år.

– När man börjar titta på det här ser man att det är relativt låga siffror, för 2013 preliminärt 54 anmälningar i vårt län, men det som är speciellt för män är att det är ett stort mörkertal. Man pratar inte gärna om sådana här övergrepp, säger Håkan Jörnehed, (V), oppositionslandstingsråd. 

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet gjordes 54 anmälningar i länet förra året om att män våldtagits, det är en ökning jämfört med tidigare år.

Men enligt Håkan Jörnehed är det långt från alla män som utsätts för våldtäkt som anmäler övergreppen och därför är mörkertalet stort. Enligt honom finns det många fördomar kring män som gör att männen låter bli att anmäla.

– Jag var på ett seminarium för ungefär ett år sedan och då berättade en man att han möttes av det här, att du är ju en stark man, du kan väl inte utsatts för det här, en massa fördomar, säger Håkan Jörnehed.

Enligt tjänstemännen på Hälso- och sjukvårdsförvaltning är kunskapen om män som utsätts för sexuella övergrepp dålig idag. Därför tycker förvaltningen att det är för tidigt att öppna en mottagning för männen.

– Jag tycker att de pratar mot sig själva, eftersom det här är ju en osynliggjord problematik så måste vi ju synliggöra den, och då måste vi ha den kompetensen i sjukvården, säger Håkan Jörnehed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".