1 av 3
Storken kommer. Barnmorskorna arbetar för högtryck. Foto: Björn Lindberg SR
2 av 3
Karin Johansson, barnmorska. Foto: Björn Lindberg SR
3 av 3
Maria, Jens och liten tjej. Foto: Björn Lindberg. SR

Barnmorska: Det är jag som får jobba hårdare

5:11 min

– Många gånger kan det vara så att man säger "välkomna vad roligt att ni ska få barn" samtidigt som jag tänker: hur ska jag lösa det här?
Karin Johansson har arbetat som barnmorska i sju år, och märker att tempot har blivit allt högre.

På förlossningen på Södersjukhuset ringer telefonerna i ett. Det handlar om amningsråd och kvinnor som är på väg att föda. Karin svarar i telefon.

– Det handlar om att trolla med knäna. Det har vi gjort i flera år, men vi har inte riktigt lust med det längre, säger Karin Johansson om bristen på barnmorskor i Stockholms län.

Tuffaste perioden nu

Nu i februari och i mars så är bristen som störst i länet. BB Sophia öppnar dörrarna på måndag, och dit har många barnmorskor sökt sig vilket har lämnat tomma platser på de övriga klinikerna i länet. Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska. Vakanserna på de klinikerna är tillsatta, men nu arbetar alla på topp. Barnmorskor tar extrapass, många har gått upp till heltid och de som jobbar extra inom förlossningsvården har tagit fler timmar. Arbetsledarna är oroliga för hur länge barnmorskorna orkar ställa upp på det höga tempot.

– Det har varit ett tufft läge ganska länge, jag tror att det kommer att bli en mindre tuff belastning när BB Sophia är på plats, säger Filippa Reinfeldt, moderat landstingsråd. Det pågår också rekrytering för fullt.

– Det är jag som får jobba hårdare, säger Karin Johansson. Det är inte i linje med vad vetenskap visar. Man vet att varje kvinna föder bättre om de får kontinuerligt stöd vid förlossningen.

– I grunden hade jag önskat att det fanns full bemanning, säger Filippa Reinfeldt.

Lugnare tempo på Södra BB

En våning ovanför förlossningen på Södersjukhuset så finns Södra BB, där tempot är lugnare och där samma barnmorska kan följa det väntande paret mer kontinuerligt. Några som haft det precis så är Maria Rylin och Jens Falkenå som fått en 50 cm lång dotter på 3,6 kilo.

– Det här var lite som att komma till sitt andra hem, barnmorskorna kände man igen. Det är en otrolig grundtrygghet, säger Maria Rylin som fött två barn tidigare under mer traditionella förhållanden.

– Här har man 100 % backning hela tiden, det är otroligt bra, säger Jens Falkenå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista