1 av 3
Gernas Basdas på parkleken i Vårberg. Foto: Maud Johansson SR
2 av 3
Aseffa Hailu och Leila Baksi, fältarna. Foto: Maud Johansson SR
3 av 3
Extra poliser på plats i Vårberg centrum. Foto: Maud Johansson SR

Sysselsättning skulle lösa flera av problemen i Vårberg

6:04 min

– Centrum är format så att man alltid ser en klick som hänger utanför centrum. Och den klicken har vi misslyckats att erbjuda sysselsättning, säger Gernas Basdas, som jobbar på parkleken ett stenkast från Vårberg centrum.

Det är fia med knuff på parkleken den här eftermiddagen. Gernas Basdas jobbar dels på parkleken dit låg- och mellanstadiebarn kommer, och dels några kvällar i veckan i Fryshusets lokaler dit lite äldre barn kommer. Han har inte märkt av någon särskild ökning eller förändring i Vårberg senaste tiden.

– Visst har vi problem med narkotika här, men den finns överallt, säger Gernas Basdas. Jag och vi, personalen här, vi har stående aktiviteter som att hjälpa till med cv och att uppmuntra de att bli klara med plugget.

Det är sysselsättningen som är det viktiga för att locka ungdomarna från centrumhänget. Oavsett om det är jobb, praktik eller någon av de grupperna som fältarna på socialtjänsten har ordnat. Förutom 127festivalen som ordnas varje sommar och även vintertid, så finns det bland annat lördagsgrupper som lockat några från centrum.

– Vi är här fram till tolv ett på kvällen, har föreläsare och utbildning i olika saker så att de har någonstans att vara så att de får ut någonting av det, berättar Aseffa Hailu som har lördagsgrupperna och är projektledare på 127festivalen.

– Jag ställde frågan till en av de ungdomarna som var här förra lördagen, varför han gör det här? Han sa, jag vill göra min mamma stolt, kunna berätta att jag har ett viktigt projekt som jag fortsätter Aseffa Hailu. Man blir lite varm i kroppen. Man gör nånting rätt, man gör nånting bra. De behöver också inse att det finns folk som bryr sig. Vi ser dom som smarta ungdomar, inte som "de där som står i centrum och gör dumheter"

Polisen satsar nu extra i Vårberg för att få bort hänget i centrum. Flera boende säger att de känner sig otrygga när det finns grupper av ungdomar som röker på och säljer droger i centrum. Det rör sig om 20 personer mellan 12 och 24 år som hänger i centrum. En del röker dagligen. De lite äldre är de som polisen vill få fast, det är de som driver på försäljningen enligt David Sund, insatsledare.

– I det här fallet är det fem personer som vi gärna vill ska få fängelsestraff. De yngre vill vi hjälpa ur missbruket, till någon bättre sysselsättning, berättar David.

Att det finns droger på många ställen, det ser David Sund också. Men på ett sätt så ser det annorlunda ut i Vårberg.

– Det jag ser här är ett gäng unga killar som tar mer avstånd från polisen än vad ungdomar i många andra stadsdelar gör. Sen ser vi också många som röker cannabis inne i och utanför centrum.

Polisens satsning är bra, tycker Leila Baksi som arbetat i många år på fältarna, socialtjänsten, i stadsdelen. Men med fler poliser bland unga behövs också fler inom socialtjänsten som kan ta hand om de som polisen skickar vidare.

– Lägger man extra resurser på polisen behövs fler socialsekreterare, berättar Leila Baksi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista