Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP). Foto: Per Stahre/SR

Ingen vårdmottagning för män som utsatts för sexuella övergrepp

54 anmälningar om våldtäkt gjordes av män i länet förra året
1:37 min

Det blir ingen mottagning för män som utsatts för sexuella övergrepp i Stockholm. Birgitta Rydberg som är folkpartistisk sjukvårdslandstingsråd säger att alliansen i Landstinget tycker frågan är viktigt men att man har börjat jobba med problematiken på annat sätt.

– Det är inte lika många män som utsätts för våldtäkt som kvinnor även om det finns ett mörkertal även bland män och det innebär att alla akutmottagningar träffar på män som varit utsatta för det här men vi tror inte det är så många så vi kan ha en dygnet runt öppen mottagning som den för kvinnor men alla akutmottagningar måste ha kunskapen att hjälpa de här männen, säger Birgitta Rydberg.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, gjordes 54 anmälningar i länet förra året om att män våldtagits, det är en ökning jämfört med tidigare år.

Vänsterpartiet i Landstinget har därför skrivit en motion till hälso- och sjukvårdsnämnden där partiet vill att Landstinget öppnar en mottagning för män som utsatts för sexuella övergrepp.

Partiet tycker också att södersjukhusets mottagning för våldtagna kvinnor även skulle kunna ta emot våldtagna män i det akuta läget

Birgitta Rydberg säger att alliansen i Landstinget tycker frågan är viktig.

Därför har man sedan en tid tillbaks börjat bygga upp ett kompetenscenter kring män som utsatts för sexuella övergrepp.

– Om det sedan visar sig att vi i ett senare skede ska bygga vidare på den avdelning vi har för våldtagna kvinnor och göra en enhet som riktar sig till män får vi fundera vidare på, men det är inte alldeles givet att man bör ha män där kvinnor vårdas som också utsatts för våldtäkt, säger Birgitta Rydberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".