Färre p-platser vid nybyggen blir vanligare. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Färre p-platser vid nybyggen blir vanligare

1:35 min

Många kommuner kommer att följa Solnas exempel och bygga färre parkeringsplatser när man bygger nytt. För det ligger i tiden, säger professor Göran Finnveden.

– Det ligger väl i linje med flera olika trender när det gäller stadsutveckling. En tydlig trend är ju att bilåkandet ökar ju inte längre. Tvärtom ser vi tendenser på att det börjar minska. Och om det minskar då kan vi också minska byggandet av parkeringsplatser och minska byggandet av nya vägar, säger Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys vid KTH i Stockholm.

Hur kan man med säkerhet säga att bilanvändandet fortsätter att minska?

– Just därför att det är kopplat till andra trender. En annan tydlig trend är att vi vill bygga tätare. Vi har en utveckling mot allt tätare stadsutveckling och vi vill bygga tätare. Fler människor vill bo i städer och det skapar ju förutsättningar för ökad kollektivtrafik och andra lösningar samtidigt som det blir mindre plats för bilar, säger professor Göran Finnveden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista