Sidar Yigit, chef för kurdiska filmfestivalen. Foto: Nasser Sina/Sveriges Radio.

Kurdisk filmfestival för andra året

2:58 min

I helgen går Sveriges enda kurdiska filmfestival av stapeln i Stockholm. Och det finns ett stort intresse för kurdisk film, säger festivalchefen Sidar Yigit till SR International.

– Både bland kurder som finns i Sverige, särskilt i Stockholm då, och även bland andra. Och det var den erfarenheten vi gjorde förra året att det finns ett stort intresse för en kurdisk filmfestival, för kurdiska filmer helt enkelt.

Festivalen - Stockholm Kurdish Film Festival - inleds redan på torsdag kväll, då invigningsfilmen My sweet pepper land av Hiner Saleem visas. Totalt visas fyra spelfilmer i långt format, 14 kortfilmer och fem dokumentärer.

Kriterier som festivalen har gått efter när de har valt filmer är att regissören är kurd, eller att filmen handlar om kurder. Det betyder att alla filmer inte är på språket kurdiska, även om de flesta är det. Och alla har engelsk undertext, understryker festivalchefen Sidar Yigit.

Det har varit en kurdisk filmboom det senaste decenniet, vilket hänger ihop med utvecklingen i stort för kurder i världen, säger Sidar Yigit.

– Till exempel har ju språket varit strikt förbjudet i Turkiet, och det har ju inneburit också att man inte får göra film på det här språket. Man fick inte sjunga, man fick inte göra film och inte visa film på det språket till exempel. Och det har ju gjort också att man inte har kunnat producera film där heller. Men efter att det här förbudet har lättat så har det börjat produceras en massa kurdiska filmer, inte bara i norra Kurdistan, Turkiet utan överallt.

Den norskkurdiske regissören Hisham Zaman är en av gästerna på årets festival, och han har två år i rad fått pris för bästa nordiska film på Göteborgs internationella filmfestival. Hans film Before Snowfall från 2013, som behandlar hederskulturen, visas på kurdiska filmfestivalen, och Sidar Yigit menar att den är ett bra exempel på hur det kurdiska perspektivet påverkar filmen.

– Den här filmen hade inte gjorts på ett så briljant sätt, och skildrat en så komplex fråga, om inte regissören själv var insatt i den här verkligheten. Och det är väl det som också utmärker kurdisk film, att när det är kurder som gör filmer, så blir det också ett annat perspektiv. Man kanske fångar komplexiteten på ett helt annat sätt.

När Stockholm Kurdish Film Festival startade förra året var det som nionde kurdiska filmfestival i världen. Den första arrangerades i London 2001 och numera finns även en i Kurdistan.

Under helgen hoppas nu festivalchef Sidar Yigit att många kommer till biografen Zita i Stockholm.

– Jag hoppas att alla kommer! Alla som är intresserade av kurdisk film, alla som är intresserade av film.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista