Salazar Brothers tillsammans med Linda Pira och Redline-gänget Dani M, Jacco och Stor på P3 Guld. (Foto: Mattias Ahlm/SR)

Fler kvinnor nominerade på Kingsizegalan

3:16 min

Ikväll är det dags för tidningen Kingsizes hiphopgala. För tredje året i rad anordnas galan med fokus på svensk hiphop. Fler kvinnor än tidigare är nominerade och det är bra säger Salla Salazar, artist som arbetar aktivt med att få in fler kvinnor i branschen.

Priser i över tjugo kategorier ska delas ut på Solidaritet arena och i år är fem kvinnor nominerade totalt sju gånger, av fyrtio nomineringar. Männen dominerar fortfarande, men nomineringarna till kvinnor har ökat. Första året var det bara en och året efter var det två, det rapporterar P3 Nyheter.

Salla Salazar är artist och producent bakom labeln Redline Recordings och han tycker att det är bra att det kommer in fler tjejer, något han jobbar aktivt för.

– Vi letar efter nya hela tiden. Vi har olika workshops där vi åker ut till skolor och fritidsgårdar där vi visar personalen och skolor hur man lockar ungdomar till ungdomsgårdarna. Ofta är det aktiviteter som främst riktar sig till killar, som bandy och fotboll. Vi visar att musik är något för alla, att man inte måste vara kille för att bli producent eller låtskrivare, säger Salla Salazar.

Men det är männen som dominerar stort, vad måste till ytterligare?

– Det är som allt annat, att det kommer in fler tjejer som är med och bestämmer. Det är som i till exempel radio- och TV, det finns inte många med invandrarbakgrund som är med och bestämmer, utan de är ofta med och gör programmen, som programledare. Där försöker vi med vår label vara annorlunda. Vi plockar in folk med talanger och låter inte andra avgöra det, säger Salla Salazar som till exempel signat artisten Linda Pira.

När Redline Recordings ville signa Linda Pira var hon gravid och Salla Salazar säger att det kanske inte är en dröm för ett vanligt skivbolag. Men Redline Recordings såg fördelen i att Linda Pira kunde rappa och berätta om det som tjejer kan känna igen sig i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista