Casandra Hollington blev inte insläppt på krogen, hon anmälde händelsen till DO som valde att inte ta upp ärendet. Foto: Linn Matikka/Sveriges Radio

Diskriminerad får inte sitt fall prövat av DO

"Jag har mått jättedåligt över det här"
1:54 min

Det kan vara svårt att få hjälp av Diskrimineringsombudsmannen DO om du blivit diskriminerad på krogen. Skälet är att krogdiskriminering inte prioriteras av DO.

– Vi var där kvart över elva och det var två andra personer i kö. Medan vi stod där såg vi flera personer som kom in. Folk som inte ens stod på gästlistan.

Casandra Hollington och hennes moster blev nekade inträde på Stockholmsklubben, utan att vakten ens tittade efter om deras namn var med på gästlistan. Men de stod kvar ändå eftersom deras vänner redan var på väg.

När dom kom, som enligt Casandra ser typiskt svenska ut, välkomnades dom av vakterna. Men när dom sa att dom var i sällskap med Casandra och henns moster, fick inte dom heller komma in.

– Jag blev inte insläppt på grund av min hudfärg, jag klassificeras som mörkhyad. Jag har ju mått jättedåligt över det hela, jag har tänkt jättemycket på det sen det hände. Jag har tänkt någon måste sätta stopp för det här, såhär kan det inte hålla på längre.

Casandra valde att anmäla händelsen till DO eftersom hon ansåg att hon blivit diskriminerad på grund av etnisk tillhörighet. Men hon är rätt så ensam om att anmäla. Mellan 2009 och 2013 fick DO bara in 39 anmälningar om krogdiskriminering i Stockholm, och 29 av dom handlade om etnisk diskriminering.

Men det finns ett stort mörkertal, säger Ulrika Dietersson, jurist på DO. Hon tror att många skippar att anmäla att de blivit diskriminerade på krogen dels för att de kanske inte vet om att DO finns, men också för att det är svårt att bevisa diskriminering.

– Jag skulle säga att det är svårt att bevisa etnisk diskriminering i krogsammanhang. Det finns inget säkerställt underlag att jämföra med, till skillnad från om det handlar om en rekrytering där en arbetsgivare söker personal. Då skickar de arbetssökande in sin cv och då finns det ett material att jämföra med, säger Ulrika Dietersson.

Casandra fick ett brev hem där DO skriver att de inte utreder hennes fall. Anledningen är bland annat att just krogdiskriminering inte är ett av DO:s prioriterade områden just nu.

– Vi väljer inte bort ärenden utan vi väljer ut särskilt strategiskt viktiga ärden och då är ju en etnisk diskriminering på krogen, det är ju helt klart att det omfattas av lagen och att ett sånt förbud finns, och det finns också rättspraxis på området så det gör också att det känns inte prioriterat att lyfta den frågan. I vart fall inte just nu, säger Ulrika Dietersson, jurist på DO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".