Dyr taxi ska informera om priset före resan

1:53 min

För de taxibolag som har höga jämförpriser ska det bli förarnas skyldighet att informera kunden om slutpris före resan startar. Det förslår i dag regeringens utredare.

Förslaget är ett av flera som ska öka konsumenternas trygghet och för att komma tillrätta med en osund konkurrens som i dag råder inom taxibranschen, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

– Vi tror att det kommer att vara ett sätt att inte bli lurad på priset och uppmärksammad på priset. Och få en ärlig chans att innan man åker iväg att göra ett val.

Den fria prissättningen av taxiresor som råder har mött kritik för att priserna på en och samma sträcka kan variera från ett par hundra till tusentals kronor beroende på vilket taxibolag kunden åker med. Ett pris som blir fastställt först vid resans slut.

Transportstyrelsen, som utrett frågan, föreslår därför att taxibolag som tar mer än 500 kronor för en mil ska informera taxikunden om ett högsta pris för en resa. Prisuppgiften ska dokumenteras så att den går att kontrollera i efterhand. Och priset får inte bli högre vid resans slut än vad som avtalats mellan kund och förare.

– Du ska kunna visa det som taxichaufför att med det priset som jag tar har jag kommit överens med kunden innan. Du ska kunna visa på att du har givit information på papper, på mejl, sms eller vilken teknisk lösning man nu väljer. Men om man inte kan visa det då har man brutit mot reglerna och då är man inte seriös.

Utredningen föreslår också att det ska finnas krav på att taxiförare har lokalkännedom. Man vill därför införa både teoretiska och praktiska tester i taxiförarutbildningen.

Utredarna förslår vidare att polisen ska kunna beslagta taxibilars registreringsskyltar om det visar sig att en taxameter inte fungerar eller är obesiktigad, förklarar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Hon har stora förhoppningar om att utredningens förslag om regeländringarna ska kunna genomföras.

– Eftersom det handlar om bra förslag så hoppas jag att vi inte stöter på så mycket problem när det går till lagrådet, och att det här också ska komma igång så snart som möjligt under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista