Julia Roberts och Meryl Streep i En Familj. Foto: Scanbox Entertainment.

Meryl Streep och Julia Roberts ryker ihop

3:49 min

Meryl Streep och Julia Roberts är båda Oscarsnominerade för sina insatser i filmen En Familj August: Osage County, ett familjedrama som det osar om. Hör mer om den och Oscarsnominerade Nebraska, samt floppen I, Frankenstein.

Meryl Streep har en Oscarsnominering för bästa kvinnliga huvudroll och Julia Roberts en nominering för bästa kvinnliga biroll, för sina insatser i familjedramat En familj August: Osage County.

Det här är en osande film, den bygger på en pjäs och Meryl Streep spelar den åldrande cancersjuka mamman som inte håller inne med vad hon tycker om sina tre vuxna döttrar och andra i omgivningen. Det osar svavel och hon har många knep för att behålla kontrollen över familjen. Pappan försvinner en natt och då alla samlas på den stora gården.

Konflikter och hemligheter kommer upp på det stora matbordet och det blir till och med slagsmål mellan mamman och en av döttrarna. Gillar man teater, bra skådespel då är En familj något att njuta av. Jag ger en fyra till En familj August: Osage County.

Nebraska har fått flera Oscarsnomineringar. Här möter vi Woody Grant, som spelas av Bruce Dern. En gammal man som börjat tappa minnet och skärpan, han tror att han vunnit en miljon, men det är dom här vanliga bluffarna. Vinsten kan hämtas i Lincoln, Nebraska, och han ger sig ut till fots längs de stora bilvägarna. Frun, som ständigt klagar på honom, ringer sönerna för att få hjälp att hitta honom. Och kanske stoppa honom på ett hem. 

Efter några rymningar så bestämmer sig den ene sonen för att köra pappan till Lincoln, Nebraska. Och filmen blir en både sorglig och varmt rolig historia. En svart vit roadmovie är det och i alla Woody Grants tillkortakomamnden finns också en stor portion feel-good. Jag ger en fyra till Nebraska.

En film som kan vara en av årets sämsta är I, Frankenstein. För er som hoppats på en ny fräsch inspelning av den gamla klassikern så kan ni sluta hoppas. Här är det nutid, eller nåt sånt. Väktarna slåss med demonerna och det är demonerna som är de onda, som vill döda allt mänskligt. Väktarna har fått i uppdrag av gud att rädda människan. Då dyker Victor Frankensteins 200 år gamla skapelse upp, och demonerna försöker få tag på honom. De vill nämligen kunna skapa liv så att döda demoner kan få liv igen i gamla människokroppar.

Ja, det här är en soppa med Aaron Eckhart som nån sorts kajalsminkad hopsydd Frankenstein med snygg överkropp. Det hela känns mest fånigt.

En etta i betyg från mig till I, Frankenstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista