1 av 2
Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Huddinge tingsrätt. Foto: Ulf Bungerfeldt /Radio Stockholm.
2 av 2
Nazisterna använde fyrverkerier som smällde högt och spred ut rök. Foto: Hampus Andersson / TT.

Våldsam film kan fälla nazisterna

Idag inleds rättegången mot sju personer som står åtalade för att ha attackerat en antirasistisk demonstartion i Kärrtorp. Tre ledare från nazistiska Svenska motståndsrörelsen står åtalade.

Tre ledande nazister står åtalade, och bevakningen är hård.

– Eftersom det var rätt oroligt i Kärrtorp måste vi vara beredda på att det uppstår oroligheter här också, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen, men betonar att det inte finns några konkreta hot.

Tre av de åtalade bedöms ha varit ledande i attacken på en fredlig manifestation i södra Stockholm före jul. En av dem, en 29-årig man, ses som ledare för nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) i Stockholm. Övriga två ses som "gruppledare".

Ett 20-tal journalister och minst lika många åhörare hade samlats utanför säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt. Bland åhörarna finns många unga män, flera med trycket Nordfront på mössan. Nordfront är en SMR-sajt, som har en av de åtalade männen som ansvarig utgivare.

Flera polisbilar stod utanför entrén till domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista