Ljusskylt förlossning (arkivbild). Foto: Henrik Montgomery/TT

Massavhopp av barnmorskor från Akademiska sjukhuset i Uppsala

0:28 min

Personalflykten fortsätter från Akademiska sjukuset i Uppsala. Åtminstone 26 barnmorskor har nu sagt upp sig i protest mot att de inte fått högre lön.

-- Det känns som att det är den sista utvägen. Det är inte rimligt att jobba för ingångslön fast man varit färdig barnmorska i flera år och dessutom har erfarenhet av att vara sjuksköterska sedan tidigare, säger barnmorskan Tove Jägerbert som är en av dem som sagt upp sig.

Finns det fler skäl än lönen?
– Vi är oroliga att kompetens kommer att försvinna om inget görs åt löneläget. Redan innan vi skickade ut våra brev med krav har flera barnmorskor valt att jobba på andra ställen.

Vad säger ledningen?
– De har varit beredda att erbjuda ungefär fyra procent i lönepåslag, vilket innebär ungefär 1200-1400 kronor i måndaden.

Som P4 Uppland berättade för ett par veckor sen har runt hundra barnmorskor skrivit på ett protestbrev till sjukhusledningen med krav på lönelyft.

Enligt barnmorskorna har 28 av dem lämnat in avskedsansökningar i går.

Den tillförordnade sjukhusdirektören Björn Ragnarsson vill inte kommentera.

Enligt Elisabeth Tysk, presschef på Akademiska sjukhuset, ska det röra sig om 26 barnmorskor som i lämnat in sina avskedsansökningar.

Totalt finns 130 barnmorskor vid sjukhuset, enligt Tysk.

Barnmorskorna har i ett tidigare brev till sjukhusledningen krävt ett lönepåslag på 5000 kronor i månaden, något de inte fått gehör för. Elisabeth Tysk säger att en lönerevision på Akademiska sjukhuset just nu pågår och att man därför inte kan lämna besked om hur stort lönepåslag de kan erbjuda, men att det inte kommer att handla om 5000 kronor.

Ett möte mellan sjukhusledningen och barnmorsorna kommer att hållas på måndag för att försöka hitta en lösning.

Vad händer nu?
– Vi står fast vid våra krav och inväntar mötet på måndag, säger Tove Jägerbert.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista