Många reagerar på nya taxiförslaget

1:32 min

En ny lag ska göra det svårare att ta överpriser på taxiresor. Tidigare idag presenterades förslaget som tagits fram av Transportstyrelsen, på uppdrag av regeringen. Och reaktionerna har varit många, bland annat hos berörda taxichaufförer i Stockholm.

- Det kommer inte att fungera, det kommer leda till polisanmälningar, säger en taxichafför.

En annan menar att förslaget är helt okej, men att det vore bättre med ett takpris. Han får medhåll av en till taxichaufför i Stockholms innerstad.

Förslaget går ut på att taxibolag som tar mer än 500 kronor för en mil måste informera kunden om ett högsta slutpris innan resan startar. Och i slutändan får priset inte bli högre än vad kunden och chauffören kom överens om. Priset ska dokumenteras så att det går att kontrollera efteråt.

Och det är fler som reagerat på förslaget. Jonas Wahlström, till vardags chef på Skansenakvariet, har engagerat sig i frågan och skrivit debattinlägg för att varna folk för taxichaufförer som tar ockerpriser.

- Det är otillräckligt, för de som kan svenska går det ju bra, men för de turister som kommer till exempel från Baltikum och som varken kan svenska eller engelska, då är det bara ett tomt slag i luften. Jag tycker att det ska vara ett pristak.

Både taxichaufförer och Jonas Wahlström föreslår ett takpris istället för dagens förslag. Men på stockholms gator finns det ändå dom som tror att förslaget kan funka.

- Det finns en poäng med att få reda på priset innan, det minskar ju risken att man blir lurad eller att man tar ockerpriser, säger till exempel en kvinna som Radio Stockholm pratat med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista