1 av 2
2 av 2
Linda Wikman, inspektör på Stockholms Äldreförvaltning. Foto: Ulf Bungerfeldt /SR.

Stora brister inom äldrevården när gamla med hiv ska vårdas

1:45 min

Allt fler hiv-positiva har nu med hjälp av bromsmediciner levt så länge med sin sjukdom att de nu hamnar inom äldreomsorgen. Men okunskapen och fördomarna kring hiv är påfallade stor bland de anställda.

Enligt Linda Wikman, inspektör på Stockholms Äldreförvaltning, är det här ett bekymmer som bara blir allt större:

--  Jag är förvånad över de stora kunskapsbristerna, som i sin tur leder till l fördomar och rädsla, säger Linda Wikman.

Hiv har nu funnits i Sverige i drygt 30 år, och tack vare bromsmediciner är det sedan slutet av 90-talet inte längre en dödlig sjukdom. Trots det lever mycket av okunskapen och fördomarna kvar. 

Enligt Linda Wikman är många anställda i äldrevården fortfarande rädda och oroliga för att bli smittad och att överhuvudtaget närma sig en person med hiv.

Inom äldreomsorg och hemtjänst riskerar det på sikt bli ett allt större problem. 

Enligt siffror från landstinget finns det idag drygt 200 personer över 65 med hiv-smitta i Stockholms län. 2017 väntas antalet ha ökat till det dubbla.

Tillsammans med Positi(hiv)a Gruppen och Noaks Ark har Äldreförvaltningen i Stockholm ordnat flera utbildningar som rönt oväntat stort intresse, säger Linda Wikman.

- Intresset var så mycket större än jag trodde. Det finns ett intresse av att lära sig mer, säger Linda Wikman.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeld@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista