Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix

Sjundeklassare i Bredäng arbetar mot kränkande behandling

1:13 min

I ett unikt projekt ska elever i årskurs sju på Slättgårsskolan i Bredäng formulera hela skolans manual mot kränkande behandling.

– Vi har tillsammans med skolan gjort upp en plan, där eleverna ska göra en mall som skolan ska följa mot kränkande behandling. De ungdomar som går i sjuan som har sökt är tjugo stycken, tio killar och tio tjejer. De jobbar mot kränkande behandling i skolan och hur man bemöter de, hur det inte sker lika mycket som det gör just nu, berättar Aseffa Hailu, en av tre som håller i projektet.

Den här helgen är gruppen på läger, framförallt för att prata om vad som ska stå i  manualen som alla på skolan ska använda. Projektet kallas MITT127 skolan och det handlar om en slags policy för hur man ska bete sig mot varandra i skolan och på skolgården.

– Nu går de ut och är rastvakter tillsammans med lärarna, för att visa de yngre hur de kan vara och hjälpa de yngre i skolan, förklarar Aseffa Hailu.

Eleverna på skolan har fått fylla i en enkät om var de känner sig lite mindre trygga. Cafeterian, fotbollsplanen och linbanan var några platser som dök upp i enkäten och där är sjundeklassarna nu rastvakter.

De som sökt sig till projektet får gå det inom ramen för skolarbetet och det är en träff i veckan fram till sommaren. Eleverna själva vill göra skillnad, skapa trygghet och fortsätta vara stolta över sitt område.  I juni invigs manualen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista