Allt fler hus byggs nära stränderna

Sveriges stränder blir allt mer exploaterade. En ny kartläggning visar att Skåne och Stockholms län placerar sig i topp.

Men myten om det orörda Norrland får sig också en törn.

– Det som ofta påstås om de nordligaste länen – att det är så mycket orört och oexploaterat – stämmer faktiskt inte. Exploateringsgraden är hög längs kusten, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Länsstyrelsen i Norrbotten har kartlagt andelen exploaterad mark närmast kusten i hela landet. Inom 300 meter från strandlinjen ligger Stockholm och Skånes län i topp. Där finns bebyggelse på runt 40 procent av den strandnära marken. Även Blekinge och Västernorrlands län hamnar högt upp på listan.

– Exploateringen kan se väldigt olika ut. I Nacka till exempel är det väldigt mycket bostäder jämfört med Norrlandskusten, där det finns mer industrier.

Minst andel exploaterad kustzon har Gotland och Östergötland.

– Det beror lite på hur restriktiv myndigheten har varit med att ge dispenser. Gotland vet att stränderna är viktiga för turismen.

Utvecklingen är oroande, anser Naturskyddsföreningen.

– Det finns en hög andel växter och arter som forskare har bedömt som hotade vid dessa stränder. Det gör det också svårt för det rörliga friluftslivet.

Fakta: Danderyd i topp

  • Danderyds kommun har störst andel exploaterad yta nära strandlinjen. Där var 77 procent inom en radie på 100 meter från strandlinjen exploaterad.
  • Älvkarleby kommun hamnar längst ner på listan med 10 procents exploaterad yta inom samma radie.
  • Högt upp på listan hamnar även Stockholm, Sollentuna, Nacka och Helsingborg.
  • Längre ner kommer Bromölla, Tierp och Valdemarsvik.
  • Av de tio mest exploaterade kommunerna ligger åtta i Stockholms län, två i Skåne och en i Södermanland. (TT)

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista