Gudrun Abascal, chefbarnmorska BB Sophia. Foto: Claudio Bresciani / TT

Premiär för privatägda BB Sophia

0:55 min

Idag öppnar Stockholms senaste förlossningsklinik, privatägda BB Sophia, på Östermalm. Den nya kliniken har en kapacitet på fyratusen förlossningar per år.

Avtalet som BB Sophia har med landstinget gäller för kvinnor i graviditetsvecka 37+0 undantaget de med förhöjd risk.

Gudrun Abascal, är chefbarnmorska på BB Sophia som drivs av Praktikertjänst, och hon ser fram mot att kliniken äntligen öppnar.

– Det är bara att ringa, klockan tio är alla välkomna och vi ska göra det här till en fantastisk upplevelse för alla.

Drygt 80 barnmorskor arbetar på BB Sophia, de flesta har rekryterats från de andra förlossningsklinikerna i länet. Något som gör att landstinget under mars månad skjuter till extrapengar så att länets övriga förlossningskliniker ska kunna jobba på som vanligt. Pengarna ska gå till vikarieintag och övertid för de fast anställda.

Bristen på förlossningsplatser och barnmorskor har debatterats flitigt i media senaste tiden men chefbarnmorskan Gudrun Abascal menar att den värsta tiden nu är över.

– Nu öppnar ju vi upp så vi kan ta hand om det andra kliniker har svårt att ta hand om, så nu ökar ju bara förlossningsplatserna i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista