Sven Nordqvist på besök i P4 Radio Stockholm. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Pettson och Findus fyller 30 år

8:05 min

Samtidigt som Pettson och Findus firar 30 år släppts en ny bok med de populära figurerna. Den här gången låter författaren och tecknaren Sven Nordqvist de allra minsta barnen bekanta sig med gubben och katten.

1984 kom den första boken ut. Pannkakstårtan blev en direkt succé. Sedan har det rullat på med en lång rad böcker om Pettson och Findus.

Idag har böckerna sålt i nästan två miljoner exemplar, bara i Sverige.

Pettsson och Findus skapare, Sven Nordkvist, har inte haft något 30-årsfirande än. Men hans förlag kommer att orda med tre födelsedagskalas under året, precis som Findus brukar göra, bland annat på Junibacken i Stockholm.

Tanken med Pettson och Findus var från början en bilderbok. Sven Nordqvist är tecknare och såg bilden av den gamle gubben framför sig. Gubben behövde någon att prata med och då fick han en katt, förklarar Sven Nordqvist.

– Mycket har jag hämtat från mig själv. Jag har skrivit det som varit mest naturligt för mig.

På vilket sätt är du lik Pettson?

– Min fru såg det väldigt snabbt, men jag vet inte hur. Många tecknare påminner väl om sina figurer.

Det är nog mycket bildernas förtjänst att böckerna om Pettson och Findus blivit så populära, tror Sven Nordqvist. 

Han har ingen egen katt och har inte heller växt upp på landet. Ändå är bilderna i hans böcker otroligt detaljrika.

– Jag ville bli bonde när jag var liten, jag tyckte om att vara på landet. Men jag är ju tecknare egentligen så du borde egentligen vara förvånad att jag har skrivit böckerna själv. Det är inte så naturligt för mig att skriva, det har kommit efterhand. Jag tänker i bilder och har inte den lusten att skriva som jag tror att författare har.

Som tecknare, tröttnar du inte på de här två figurerna?

– Jo, framförallt är jag trött på att folk tror att det bara är det som rör sig i mitt huvud hela tiden. Jag har ju gjort väldigt mycket annat under den här perioden också. 

Sven Nordqvist har släppt tio andra böcker och dessutom gjort flera konstnärliga installationer. Men gubben och katten har ändå alltid återkommit.

– Den senaste tiden har jag bestämt mig för att inte göra fler Pettson och Findus-böcker. Men så kommer jag inte på något annat så då har jag gjort fler, säger Sven Nordqvist.

I veckan nådde hans nya bok bokhandeln, Känner du Pettson och Findus. Det här är första gången han gör en bok för de allra minsta, barn som är mellan ett och tre år. Idén kom från det tyska förlaget. Boken har hårda sidor, sju uppslag och beskriver hur Findus får Pettson att laga pannkakor.

– Det är en av svårigheterna med att skriva barnböcker tycker jag, att korta ner texten.

Till sist, hur mycket pannkakstårta blir det i år?

– Inte för mycket hoppas jag för det är inte särskilt gott egentligen. Det är bättre med lösa pannkakor, säger Sven Nordqvist.

Böckerna om Pettson och Findus

 • Pannkakstårtan (1984)
 • Rävjakten (1986)
 • Stackars Pettson (1987)
 • Pettson får julbesök (1988)
 • Kackel i grönsakslandet (1990)
 • Pettson tältar (1992)
 • Tuppens minut (1996)
 • Tomtemaskinen (1994)
 • Pyssla med Findus (1998)
 • När Findus var liten och försvann (2001)
 • Pettson och Findus sångbok (200?)
 • Pettson och Findus kokbok (2004)
 • Findus flyttar ut (2012)
 • Känner du Pettson och Findus (2014)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista