Kocken Edin Dzemat i P4 Radio Stockholm. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Kockarnas Zlatan prisas på gala

10 min

Edin Dzemat är ett namn att lägga på minnet. Han har utsetts till årets Rising star av White Guide och prisas på restauranggalan på Grand Hotel i Stockholm.

Priset Rising star delas ut av White Guide som är den svenska motsvarigheten på Guide Michelin. Det går till en ung kock som juryn bedömmer har potential till berömmelse både i Sverige och i utlandet.

– Det är ett jättefint pris som jag är extremt stolt över, säger Edin Dzemat.

För att med en till synes outtömlig energi, gastronomiskt gehör och inte så lite kaxighet utmana sig själv både i tävlingssammanhang och i rollen som kökschef, dessutom med ett stort engagemang i matsalens betydelse för restaurangupplevelsen..

– Jag vill hellre kalla det extremt målmedveten eller ödmjukt kaxig.

Edin Dzemat kallas ofta för kockarnas Zlatan. Båda kommer från Bosnien och gillar snabba bilar.

– Sen har båda ganska stort ego också, säger Edin och skrattar.

Edin Dzemat driver restaurangen Linnéa Art i Göteborg. Restaurangen har plats för 25 gäster i avdelningen som kallas fine dining och ytterligare 80 platser i bistron.

På restaurangen har det gamla konceptet med flameringsvagnen tagits till en ny nivå. Gästerna får se hur kockarna tillagar maten, bryner smör och trancherar kött. De får också reda på råvarornas väg, från bonden till köket.

En stor del av rätterna kommer från havet. Det är mycket fisk och skaldjur. Precis som i Edin Dzemats egna kokbok som nyligen släpptes.

Boken har samma namn som kocken och författaren. Men det krävdes övertalning innan den blev av. Tanken på att göra en kokbok var inget som lockade Edin Dzemat.

– Jag hatar att skriva recept och hålla på med det administrativa.

En kock som hatar recept?

– I alla fall att skriva recept. Det är inte så kul att sitta och korrigera fram och tillbaka, det är lättare att laga mat.

Men du följer recept?

– Ja, till miss mån, men att sitta och skriva långa spalter är inte så kul.

Edin Dzemat är medlem i Svenska Kocklandslaget och ligger just nu i hårdträning inför VM i november. Han visar upp sitt omplåstrade pekfinger och berättar att han nyligen fick sys med tio stygn efter att ha halkat med kniven under ett pass där han skulle stycka torsk på tid.

Han har jobbat på den välkända restaurangen Noma i Köpenhamn som har två stjärnor i Guide Michelin. Dessutom har han tävlat i Årets Kock ett flertal gånger.

Trots att han är en av Sveriges bästa kockar, och arbetar med kockar som är bland de bästa i landet är han lite pirrig inför kvällens prisutdelning på Grand Hotel i Stockholm där han ska få emot priset Rising star.

– Jag är lite spänd på att träffa hela kockeliten som kommer finnas på plats i kväll och hylla de bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista