1 av 10
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Bandet Common Ground spelade live

4:24 min

De beskriver sig själva som ett popband med starka intron, långa outron och melodramatiskt sound. Common Ground släppte en platta förra hösten och jobbar nu på en uppföljare.

Lyssna på låtarna längst ner i artikeln!

Common Ground består av sex killar - Andreas Hedlund, Andreas Rolfer, Mikael Sjö, Mårten Sjölin, Paul Malmsten och Sven Rönnqvist.

När Sven lämnade Norrland för Stockholm tog det inte lång tid innan replokalen var fixad. Därefter anslöt Andreas Rolfer och Mikael Sjö till bandet.

– Det var två kompispar som från början bildade bandet. Sen gick de ut och nätdejtade. När vi kom ner i replokalen var det kärlek vid första ögonkastet, säger Andreas Rolfer.

Att vara många i bandet har sina fördelar.

– Det är mer saker blir enkla, säger Andreas Rolfer. Det är enklare att bära med sig saker till spelningarna.

Förra året kom bandets första EP ut. Nu är arbetet med nästa platta är i full gång. Ett par av de nya låtarna har redan spelats in.

– Vår plan är att göra det vi tycker är kul och får vi se vad det leder till. Alla sex i bandet är nog överrens om att vi spelar låtar som vi gillar, istället för att stå och spela tråkiga låtar inför ett fullsatt Friends, säger Andreas Rolfer.

Sångaren Sven Rönnqvist skriver låttexterna men alla i bandet får komma med åsikter och idéer.

– Alla är på samma spår och det är sällan vi har några hetsiga diskussioner, säger Sven Rönnqvist och får medhåll av Andreas Rolfer.

– Det är ganska högt i tak och vi är ärliga med vad som funkar och inte.

Men en sak som Common Ground är inte så öppna med är låttexterna. Bandet vill helst inte prata så mycket om vad låtarna handlar om.

– Sven skriver en text och så får alla tolka. Det är en styrka i låtarna att alla själva bestämma vad det handlar om, säger Andreas Rolfer.

– Det är tråkigt när man hör en låt och hör någon annan förklara vad den handlar om. Jag tycker inte att man ska förstöra den lyssnarupplevelsen, säger Sven Rönnqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista