1 av 2
Ett av Hop Louies verk. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio.
2 av 2
Gatukonstnären Hop Louise har dragit igån Apriloffensiven. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio

Graffitimålare i offensiv mot Stockholms nolltolerans

"Nolltoleransen är sinnesjuk"
1:45 min

Just nu pågår den så kallade apriloffensiven, en aktion mot Stockholms stads nolltolerans mot graffiti och klotter. Alla som är intresserade av graffiti och gatukonst uppmanas att måla så mycket man kan under april månad.

Hop Louie är en av Stockholms mest kända gatukonstnärer och signaturen hör till en kille som målat graffiti och gjort gatukonst de senaste femton åren. Han heter egentligen något annat.

Det är han som är initiativtagaren bakom Apriloffensiven, som alltså är en aktion mot Stockholms stads nolltolerans mot graffiti och klotter. Han hoppas att nolltoleransen snart är ett minne blott.

– Den är sinnessjuk skulle jag säga. Stockholm är nu den enda huvudstaden i hela europa där det är nolltolerans och där det inte finns till exempel lagliga graffitiväggar. Och det är förödande för Stockholms kulturliv.

Att måla graffiti, eller sätta upp klisterlappar är olagligt i Stockholm. Och att det nu pågår en offensiv där personer uppmanas att måla extra mycket under april månad roar inte politiker i Stcokholm stad.

– Jag tycker ju det är olyckligt om det förekommer under den här vårmånaden en offensiv som går ut på att bryta demokratiskt fattade beslut, säger Ole Jörgen Persson, moderat ledamot i trafik- och renhållningsnämnden.

Det Hop Louie vill förändra är Stockholms nolltoleranspolicy, som säger att graffiti och klotter inte ska vara en del av stadsbilden, utan snabbt saneras. Och han har inte mycket förståelse för de som tycker klotter är fult, utan vill uppmana folk att själva förändra sin omgivning.

– Det finns ju alltid två sidor av ett mynt. Det är klart man kan tycka klotter är fult, men då får man gå ut och måla över det med något snyggare. Jag tycker det är fult med jättegrå och tråkiga väggar precis överallt, så jag tar mig rätten att gå ut och göra sånt som jag tycker är snyggt på döda ytor. Sen får man ju försöka sätta det här i kontext med reklamen tillexempel.

Hop Louie menar att det är orättvist att företag ska kunna köpa plats och därigenom sätta upp sin reklam, men att han som inte har råd att köpa en reklamplats inte ska kunna påverka hur staden ser ut.

Men Ole Jörgen Persson säger att det inte är aktuellt att ändra på nolltoleranspolicyn i stockholm stad.

– Jag uppfattar det inte som att stockholmarna har ett massivt krav på att man vill se mer graffiti i stan, snarare uppfattar jag det som att vi har ett starkt stöd för den politik vi bedriver, säger Ole Jörgen Persson, moderat ledamot i trafik- och renhållningsnämnden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".