Jonas Björkman intervjuas av Helen Ling. Foto: Lasse Persson /Sveriges Radio.

Jonas Björkman om vredesutbrottet i Wimbledon

3:10 min

Han chockade världen 2007 när han kallade domaren för "luder". Tennisstjärnan Jonas Björkman har sedan dess fått förklara sig otaliga gånger. Bland annat för sin egen son.

Lyssna på hela intervjun med tennislegenden

Tenniskarriären är över, men Jonas Björkman har ändå fullt upp med nya uppdrag.

Jonas Björkman slutade nyligen som marknadschef för Stockholm Open. Nu är han assisterande kapten för Davies Cup och expertkommentator på tv.

Men visst kommer tennisracket ändå fram då och då.

– Ja, jag har svårt för annan typ av träning. Löpning och styrketräning är kanske inte min grej riktig. Det är lättare att jaga den där bollen.

Är det en kamp att få igång kroppen?

– Ja, det är ganska svårt faktsikt. Jag har alltid haft ett mål med min träning, men jag har ingenting som driver mig.

Jonas Björkman säger att han försöker hålla igång så mycket han kan. Han är väldigt nöjd med att ha foten kvar i tennisvärlden, fast på coachnivå.

– Det är nästan värre att sitta vid sidan med tanke på att jag inte kan påverka någonting. Det blir mycket mer nervöst än att vara på plan.

Att Jonas Björkman kan få starka känslor när det gäller tennis blev världen varse i Wimbledon 2007 när han fick ett vredesutbrott på domaren.

Hela tennisvärlden kunde då höra tennisstjärnan skrika "luder" till domaren, "din jävla dåre".

– Det var väl inte de vackraste orden man har sagt. Jag hade haft lite problem med den här domaren så det blev lite ketchup-effekt.

Klippet på utbrottet har förföljt Jonas Björkman sedan dess.

– Folk blev helt chockade. Det var första gången jag reagerade på det sättet. Men man lär sig av misstagen och det är ingenting jag kan gömma mig ifrån.

Nej, till slut kunde Jonas Björkman inte ens gömma klippet för sin son. En kväll när sonen satt med datorn på rummet hörde Jonas plötsligt en röst han kände igen innifrån rummet.

Det visade sig att sonen hade googlat på pappas namn och hittat det där klippet när Jonas Björkman vrålar och skriker åt domaren.

– Vissa får förklara att jultomten inte finns, andra får förklara vad man har gjort tidigare i sitt liv. Det var en intressant konversation att förklara vissa ord som jag hade valt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista