Bostäder planeras nära reningsverk i Nacka

1:18 min

Trots att man inte får bygga bostäder allt för nära reningsverk planerar Nacka kommun ändå att bygga cirka 2 000 nya bostäder mellan Henriksdal och Finnboda.

Husen kommer att ligga nära de tunnelöppningar som finns in till reningsverket. Riskerna med att bygga där handlar dels om farliga kemikalier, gastransporter och dålig lukt. 

Men kommunen menar att det går att bygga bostäder nära reningsverket.

– Vi har ambitionen att bygga 2 000 bostäder i det här området och det kommer vi att arbeta för att få till oavsett skyddsavstånd, säger Sam Carlsson vid Nacka kommun.

Det finns även långt gångna planer på att bygga ut reningsverket vilket kan komplicera situationen. Men kommunen menar att det går att bygga betydligt mer än de ursprungliga tankarna 1 300 lägenheterna.

– Vi ska bygga 14 000 bostäder mellan Hammarby sjöstad och Nacka forum och det innebär att kommunen behöver bygga väldigt tätt och med tanke på tunnelbanan kommer det att bli tätt på många platser i västra delen när Nacka bygger stad, säger Sam Carlsson.

Nacka vill idag i detalj inte berätta hur utbyggnaden ska ske men menar att det kan bli en omdisponering mellan kontor, butiker och bostäder.

Det kan till exempel handla om att kontorslokalerna som planeras i området placeras i de delar som berörs av skyddsavstånd, medan bostäderna kan bli fler i en annan del, enligt Sam Carlsson.

Vilket skyddsavstånden som ska finnas mellan reningsverket och bostäder  kommer att prövas av Länsstyrelsen i Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista