1 av 2
En skena på marken ska levererar el till bilen. Foto: Elway.
2 av 2
Testväg för lastbilar vid Arlanda. Foto: Elways.

Elvägar testas på flera håll i länet

1:36 min

De planeras för att två modeller av elvägar i länet. Vägarna är tänkta som teststräckor för olika typer av elfordon.

Målet är att se hur systemen fungerar i daglig trafik och hur mycket det går att effektivisera energiförbrukningen för tunga fordon.

– Målet är ju att testa om man kan minska användandet av fossila bränslen, säger Lisa Silvemark, projektledare vid Trafikverket.

Målet är att utveckla och prova hur elvägar fungerar och om det är en möjlig metod att minska användningen av konventionella bränslen.

I Södertälje planerar Scania en teststräcka för bussar där strömmen överförs trådlöst till fordonen. Vid Arlanda vill företaget Elways prova en väg med kontaktskena för lastbilar som kör mellan flygplatsen och Roserbergs godsterminaler.

– Ambitionen är att riktig trafiktesta om det fungerar att överföra el till elfordon, säger konstruktören Gunnar Asplund, och om det fungerar öppnar det för att spara bränsle och minska utsläpp.

Trafikverket och andra myndigheter bidrar med utredningspengar och förhoppning är att något projekt ska kunna komma igång i slutet av nästa år  säger Lisa Silvemark.

– Målet är byggstart sommaren 2015 säger Lisa Silvemark, däremot är det svårt att säga hur långt fram i tiden en kommersiell användning ligger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista