Fler båtmotorer försvinner i stölder

1:27 min

Stölderna av båtmotorer runt om i länet fortsätter att öka. Bara i år har 117 stölder anmälts och hela länet är drabbat.

Hur skyddar du som båtägare dig mot stöld? Kommentera.

– Vi ser till att vi en har ordentlig grind här. Somliga har bara staket och det är mer riskabelt eftersom det går att klippa upp, säger båtägaren Mats Lejmyr.

Båtmotorstölder är något som återkommer år efter år. Det här kvartalet har antalet stölder ökat med 44 procent, jämfört med samma period förra året.

Mats och Elisabet Lejmyr har sin båt på en båtklubb i Norrtälje. De har inte själva blivit av med någon motor och det tror de beror på närheten till vägen. Men de är väldigt medvetna om tjuvarnas metoder.

– Man tar olika chanser för att rekognisera och se vad som finns. En annan båtklubb upptäckte någon som for runt bryggan och fiskade. Men de fiskade inte utan kollade vilka motorer som fanns. Sen försvann motorerna, berättar Mats Lejmyr.

Monica Östgren på Sjöpolisen tror att stölderna kan ha ökat på grund av den milda vintern. Då har det varit lättare att ta sig fram till båtarna. Hon tror att det bästa sättet att skydda sig är att helt enkelt ta bort motorn från båten.

– Man måste låsa in sina grejer och ha uppsikt över dem. Sen är det bra om man märker sina motor, men det försvårar ju inte stölden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista