1 av 2
Bilarna parkeras där det finns plats, som tillexempel på genomfartsvägarna. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
2 av 2
Dan Blomberg pendlar varje dag från Märsta till Stockholm och fick böter på 700 kronor på två dagar i rad. Foto:Sara Cosar/Sveriges Radio

Kommunen skriver böter när tågen står stilla

1:39 min

I snart två veckor har tågen mellan Märsta och Stockholm haft stora störningar. Pendelparkeringen i Märsta i Sigtuna, har varit överfull och folk har tvingats parkera på fel sätt för att på plats. Då har Sigtuna kommun kommit dit och delat ut p-böter.

Dan Blomberg pendlar till Stockholm och har länge parkerat på pendelparkeringen i Märsta. När tågen varit inställda och sena har fler och fler parkerat på platsen för att ta ta tåget till och från Stockholm. Parkeringarna har blivit överfulla.

- Då har man parkerat där det finns plats, kanske två meter utanför rutan, men utan att störa för någon annan, säger Dan Blomberg.

Men kommunen tyckte annat och på två dagar fick han två böter på 700 kronor styck.

- Man tycker ju att de skulle kunna komma och lösa problemet istället.

Ulf Säfström är produktionschef i Sigtuna kommun och menar att problemet i första hand inte ligger hos kommunen eftersom de inte har hand om tågen. Men nu ska kommunens parkeringskontrollanter istället hjälpa till att hänvisa bilar till andra platser och bara ge böter om en bil står parkerad på ett trafikfarligt sätt.

- Vi har släppt mycket på gränsen, men de som redan fått böter får bara betala, för då har man antagligen stått på ett trafikfarligt sätt, säger Ulf Säfström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista